De professionele gebruiker is meestal ervaren met fotobewerking pakketten zoals Adobe’s Photoshop CC. Voor de meeste consumenten is dit programma echt een brug te ver en bovendien veel te duur. Hoe handig is het dan wanneer het softwarepakket dat je gebruikt bij het maken van een fotoalbum toch nog wat uitgebreidere opties heeft om je foto’s te bewerken?
Wij keken in onze test naar deze mogelijkheden en kwamen er achter dat Fotogoed en Fotofabriek de meest uitgebreide opties hebben. Maar waar vind je dit soort opties nou in ieder pakket? Hieronder vind je per aanbieder een korte uitleg over waar je deze opties kan vinden.
De software van Fotofabriek en Fotogoed is vrijwel identiek en is op het gebied van fotobewerking erg compleet. Als je op een foto klikt zijn er grofweg twee mogelijkheden om met fotobewerking aan de gang te gaan. De eerste route is het eenvoudigst. Je klikt op de foto en ziet aan de rechterkant de diverse opties waarmee je de foto’s kan bewerken. Deze opties zijn trouwens beperkter op een Mac.
Als je rechts klikt op ” Foto Bewerken” kom je in een uitgebreid menu terecht met extra opties, waaronder talloze kleureffecten. In dit scherm kom je ook terecht als je direct op een foto dubbelklikt. De software geeft verscheidene opties die je in niet veel andere fotoboek programma’s vindt, zoals ruisonderdrukking, ontvlekken, verscherpen. Bij ” Meer tools” en “Effecten” zijn er keuzes te over.
Aanbieders als CEWE en Pixum maken gebruik van het CEWE pakket. We noemen hier nu even een viertal aanbieders die CEWE gebruiken, maar er zijn in Nederland nog veel partijen die met CEWE werken (bijvoorbeeld Kruidvat en Albert Heijn).
De fotobewerking is bij de CEWE software iets minder uitgebreid dan bij Fotofabriek, maar is zeker niet gek. De opties zijn eenvoudig te benaderen door op een foto dubbel te klikken.
Je kan kleuren aanpassen, effecten toevoegen (ook over elkaar), vervormen van foto’s en natuurlijk gewoon uitsnijden.
De bekende Albumprinter software wordt door zowel Albelli als Vistaprint gebruikt. Groot voordeel van deze software is dat men heeft nagedacht over de integratie met externe plugins. Maar laten we bij het begin beginnen. Dubbelklik op een foto om in de fotobewerking terecht te komen. Er opent een nieuw scherm, dat zich redelijk zelf wijst.
Je kan contrast en kleur aanpassen, uitsnijden en leuke effecten toepassen. Helemaal rechts vind je de externe plugins, waarbij er haast te veel opties zijn. Zelf vinden we de Virtual Photographer plugin handig.
Een veelgebruikt softwarepakket in Nederland is het pakket dat door Profotonet, Fotoboeken.nl,. MyPhotofun, Blokker en Fotoboeknu gebruikt wordt. Dit pakket loopt niet over van de fotobewerkingsmogelijkheden. Vanuit Profotonet snappen we dat men dit gebruikt, aangezien zij met name een professionele doelgroep heeft die zeer waarschijnlijk de fotobewerking in andere programma's.
De opties voor fotobewerking kan je als volgt benaderen. Klik op de foto en maak vervolgens aan de rechterkant een keuze uit een beperkt aantal opties. Als je dubbel klikt op de foto, dan kan je ook nog de foto uitsnijden.
Zelf een reactie schrijven