Foto’s maken met je telefoon: waarschijnlijk doe je dat iedere dag. Het is zo makkelijk, maar hoe maak je ze de volgende keer mooier? Zelfs met de beste camera’s kun je wel een paar handige tips gebruiken. Wij leggen het je uit, zodat je de volgende keer weet wat je moet doen om er echt een mooie plaat van te maken. Ook met je smartphone, zelfs als die níet de beste camera heeft.
Houd je van foto’s maken met je smartphone, maar merk je dat dit niet altijd even goed lukt? Zo vreemd is dat niet, omdat je bepaald niet de enige bent die daar bekende fouten mee maakt. Wij zetten ze voor je op een rij, om de volgende keer een mooiere foto te schieten.
Zonder het juiste licht maak je geen mooie foto. Het is een belangrijke wetmatigheid voor fotografen, waar je extra sterk mee te maken hebt als je fotografeert met je smartphone. De camera’s op telefoons zijn lang niet zo lichtsterk als de professionele modellen waar fotografen gebruik van maken. En dat is niet altijd erg, maar je gaat het merken zodra het licht niet goed is.
Let dus goed op het licht. Fotografeer bij voldoende licht en maak het liefst gebruik van daglicht. En wil je het helemaal goed doen? Voorkom tegenlicht (tegen de zon of lichtbron in) en laat het licht in plaats daarvan mooi op je onderweg vallen.
Wil je mooie foto’s maken met je smartphone? Voorkom dat de flits inschakelt. Het is een handige zaklamp als je jouw sleutels kwijt bent, maar ook niet veel meer dan dat. Er is eigenlijk geen telefoon die de flits op een bruikbare manier inzet als je mooi wilt fotograferen.
En wil je toch fotograferen bij schemer of in het (bijna)donker? Kies een langere sluitertijd, eventueel met een alternatieve camera-app voor jouw telefoon. Door de sluiter langer open te houden valt er meer licht op de sensor, waardoor je de flitser niet nodig hebt.
Inzoomen is prima, zolang je dat optisch doet. En niet digitaal, zoals op een smartphone. Inzoomen als je fotografeert op een telefoon is hetzelfde als inzoomen op een scherm, als je de gemaakte foto bekijkt. Je houdt een kleiner deel van de foto over. En zou je die weer op het volledige scherm tonen? Dan holt de kwaliteit achteruit, waardoor er eigenlijk nooit een mooie foto overblijft.
Ga je foto’s maken met een smartphone? Doe dat vooral niet te snel. Zelfs de snelste telefoons hebben tijd nodig om te focussen. Sta echt even goed stil, neem de tijd en maak dan pas een foto.
Of beter nog, gebruik een (klein) statief. Plaats jouw telefoon op het statief en gebruik een (Bluetooth) afstandsbediening om de foto te maken. Zo weet je zeker dat de houding goed stabiel is, voor een mooie scherpe foto.
Je kunt met de bovenstaande 4 adviezen leuke foto’s maken met jouw telefoon zonder in de bekende valkuilen te trappen. En wil je dat extra mooi doen om jouw smartphone? Gebruik dan de volgende 7 tips:
Je telefoon draag je iedere dag met je mee, dus de achterkant raakt echt van alles aan. Het komt de lens niet ten goede, omdat die er behoorlijk vies van kan worden. Maak de lens even schoon voordat je een foto neemt, om te voorkomen dat er vuil op blijft zitten.
Gebruik de binnenkant van je mouw of shirt. Of neem een doekje mee, waarmee je bijvoorbeeld een zonnebril kunt reinigen. Zo maak je de lens netjes schoon, zonder dat je ongemerkt last krijgt van krassen.
Je kunt op jouw telefoon waarschijnlijk de resolutie instellen waarmee je fotografeert. Kies de hoogste resolutie, om zoveel mogelijk detail vast te leggen. Dat levert grotere bestanden op, dus controleer vooraf of je voldoende opslaggeheugen hebt om de foto’s op te kunnen slaan.
De meeste smartphones beschikken over autofocus. Dus wil je een mooie foto maken met jouw telefoon? Richt op het onderwerp dat je wilt vastleggen. Tik met je vinger op het scherm, precies op de plek die je netjes wilt scherpstellen.
Je kunt op die manier iets op de voorgrond of juist de achtergrond scherpstellen. Speel met de focus om te ervaren hoe dit tot verschillende foto’s leidt.
Fotografeer het liefst bij daglicht en buiten. Het licht is daar het sterkst, waardoor jouw smartphone er goed mee om kan gaan. Het levert de mooiste foto’s op met jouw telefoon.
Wil je binnen fotograferen? Doe dat zoveel mogelijk bij daglicht. En is het al avond of zelfs nacht? Probeer met kunstlicht toch voor een lichte omgeving te zorgen. Voorkom dat je de flits moet gebruiken, omdat die op een smartphone vaak niet sterk genoeg is voor echt mooie resultaten.
Wil je mooie foto’s maken met jouw smartphone? Maak altijd meerdere foto’s. Je kunt een heel geheugenkaartje volschieten, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt (zoals vroeger).
Maak meerdere foto’s, ook vanuit dezelfde hoek. Verleg de focus naar een andere plek en kies eventueel een net iets andere richting om uit te fotograferen. Maak op die manier minimaal 10 foto’s van hetzelfde, zodat je daar later een goede keuze uit kunt maken.
Zoek de mooiste foto’s uit. Werk daarvoor het liefst op een computer, waar je gebruik kunt maken van een veel groter scherm. Op die manier komen ook de details aan het licht, net als het totale plaatje dat je hebt gemaakt.
Verwijder de foto’s die je niet gebruikt en ga op die manier weer verder. Je hebt dan weer genoeg ruimte om nieuwe foto’s te maken, bijvoorbeeld als je nog niet helemaal tevreden bent met wat je hebt geschoten.
Bewerkt de foto die je hebt gekozen. Wat kun je bijvoorbeeld doen met het contrast en de helderheid? En wat gebeurt er als je gebruik maakt van filters? Vooral op smartphones levert dit soms een mooi effect op.
Tip: wil je meer vrijheid bij het bewerken van de foto? Sommige smartphones kunnen fotograferen in RAW, soms via een alternatieve camera-app. De bestanden zijn veel groter, omdat er meer data bewaard blijft en je het contrast, de helderheid en nog veel meer tot in detail kunt aanpassen.
En onze belangrijkste tip? Wees vooral trots op het resultaat! Maak een fotoalbum, deel jouw foto’s op social media en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk anderen met je mee laat kijken.
Heb je een aantal foto’s gemaakt met jouw smartphone? Om de volgende keer nog mooiere foto’s te maken is het een goed idee om die te laten afdrukken in een fotoboek. Er zijn aanbieders die gespecialiseerd zijn in een social media fotoboek of in kleine fotoboekjes. Maak die bijvoorbeeld bij CEWE, waar je een klein boekje kunt maken en daar een van de laagste prijzen voor betaalt.
Zelf een reactie schrijven