Wil je een fotoalbum voor je kind maken? Ontdek hoe je er een geweldig fotoalbum van maakt om samen van te genieten. Nu en later. Met handige tips en trucs.
Bladerde je laatst nog heerlijk door het fotoalbum van jezelf als kind? Het is een geweldige herinnering, ook al was de manier van fotograferen, een fotoboek bestellen en handmatig inplakken natuurlijk heel anders dan wat er nu mogelijk is. De boeken zijn niet te vergelijken met de parels die je nu van je kleine kunt maken, maar het geeft wel goed aan hoe bijzonder ze zijn.
Dus wil je ook jouw kind zo’n prachtig fotoboek gunnen? Een fotoboek van kinderen maak je online, al begin je natuurlijk met het verzamelen, ordenen en selecteren van je foto’s. Pas als je het overzicht hebt ga je daarmee aan de slag, om niet te verzanden in al het leuks dat je de afgelopen tijd hebt geschoten. Wij helpen je op weg.
Hoe begin je aan het fotoalbum van je kind? Door foto’s weg te gooien! Of in ieder geval, door ze weg te leggen en niet te gaan gebruiken in het fotoboek. Je hebt waarschijnlijk ontzettend veel foto’s gemaakt, omdat je die anders dan vroeger nog niet meteen af hoeft te laten drukken. En dat is leuk en goed, maar niet als je ze moet uitzoeken voor een mooi album.
Zorg er dus voor dat je de foto’s uitzoekt. Bedenk je bijvoorbeeld hoe lang de periode ongeveer moet zijn die je in het fotoboek wilt laten zien. Gaat het om het eerste jaar van je kleine? Of gewoon het afgelopen jaar? Verdeel het over de 12 maanden, en bedenk je op die manier hoeveel foto’s je ongeveer per maand kunt selecteren. Het is een mooie eerste stap om het allemaal een beetje overzichtelijker te maken. Wil je meer tips lezen? Bekijk dan zeker eens ons artikel over het ordenen en selecteren van foto's.
En heb je veel foto’s gemaakt, zelfs na het uitzoeken en ordenen? Voordat je het fotoboek van je kind gaat maken is het verstandig om ze op een ander apparaat te zetten én daar een backup van te maken. Gebruik (of koop) een externe harde schijf, die je koppelt om daar de foto’s op te zetten. En zorg voor een online back-up, bijvoorbeeld met een van de cloud-services zoals die van Dropbox, Google One of Apple iCloud. Je weet op die manier namelijk zeker dat je ze altijd nog ergens achter de hand hebt. Het is ook leuk om deze foto's op een stickje te bewaren voor later. Ik kreeg op mijn 35e van mijn vader een USB met allerlei super 8 filmpjes en foto's. Een geweldige herinnering!
Tip: wil je er vlotter mee werken én heb je de ruimte op de harde schijf van je computer? Zet een derde kopie op de computer zelf. Die kun je dan gewoon verwijderen als je klaar bent met het fotoboek, zodat je weer meer schijfruimte vrij hebt voor andere dingen.
Natuurlijk zou je het liefst meteen beginnen met het fotoboek van je kind, maar het is beter om daar nog heel even mee te wachten. Verdeel de foto’s eerst over een paar submappen en eventueel nog wat subsubmappen. Maak bijvoorbeeld een mapje aan voor iedere maand, of iedere gebeurtenis die je sowieso in het fotoalbum wilt gebruiken. Zo zorg je voor meer overzicht, waarmee het aantal foto’s per deel van het boek niet te groot wordt.
Vanuit de mapjes die je hebt aangemaakt kies je de mooiste foto’s voor het fotoboek. En kies liever voor één mooie foto van je kleine dan 2 of 3 foto’s die min of meer op hetzelfde moment genomen zijn. Probeer de mooiste te kiezen, om die alle aandacht te geven. Je zal merken dat het eerst lastig is om te kiezen, maar dat het fotoboek van je kind er uiteindelijk een stuk mooier van wordt.
Ga je het eerste baby fotoboek maken of wordt het een boek van je kleine die al wat ouder is? Met een fotoboek per jaar zorg je ervoor dat je in de kast straks een mooi overzicht hebt van alle jaren. Het is de leukste manier om erop terug te kijken, samen doorheen te bladeren en uiteindelijk met de kinderen mee te geven als ze uit huis gaan (al moet je daar nu natuurlijk nog niet aan denken!).
Je hebt de foto’s nu netjes gesorteerd en daarna uitgezocht, zodat je alleen nog maar foto’s hebt die je zeker wilt gebruiken. Of die je misschien wilt gebruiken, door goed te kijken hoe ze overkomen in het fotoalbum van de kinderen.
Het wordt tijd om een aanbieder te kiezen, waar je de fotosoftware makkelijk van kunt gebruiken. Let ook op de mogelijkheid om de foto’s te bewerken en die in thema’s te verwerken, zodat je daarmee een verhaal vertelt. Vervolgens kun je er zelfs nog een beetje tekst aan toevoegen, om je ook later makkelijker te herinneren hoe bijzonder die tijd ook alweer was.
Het fotoboek maak je natuurlijk bij de aanbieder die het best uit onze fotoboek test komt. Daarbij kan je kijken naar de uitkomst op basis van alle testcriteria, maar natuurlijk ook naar de goedkoopste aanbieder of de partij die de beste kwaliteit levert. Vind op die manier de aanbieder van software voor fotoboeken, waar je op een makkelijke manier een prachtig boek kunt maken van de kinderen. Het is de leukste manier om aan je fotoalbum te werken. En kies je nu goed op basis van de test? Dan kun je daar ook de toekomstige boeken maken, zodat ze er straks allemaal hetzelfde uit komen te zien.
Met de fotoboek-software kun je de foto’s die je kiest natuurlijk nog bewerken. Dus wil je ze zwart-wit maken, vergroten, verkleinen, snijden of misschien wel een andere tint of kleur geven? Het kan allemaal, om ervoor te zorgen dat ze mooi bij elkaar passen. Speel met de mogelijkheden, en let op deze mogelijkheden als je de test bekijkt. Zo kies je een aanbieder die je meer mogelijkheden biedt dan alleen het plaatsen van de leukste foto’s van je kind of de kinderen.
Welke aanbieder van de fotoboeken en fotoalbums voor kinderen je ook kiest, probeer de foto’s op een logische manier bij elkaar te zetten. Je hebt ze natuurlijk al gesorteerd op basis van de maand en bijvoorbeeld het jaar. Merk je vervolgens dat er meerdere foto’s zijn van de zomer, van verkleden of van de momenten met jou of je partner samen? Zet ze bij elkaar, om op die manier een verhaal te vertellen. Zo kun je bijvoorbeeld heel mooi laten zien hoe het op vakantie en in andere omgevingen steeds eerst even wennen is. Om het daarna geweldig naar de zin te hebben en er een bijzondere tijd te hebben.
Soms is het slim om er een stukje tekst bij te zetten. Dat maakt het straks makkelijker om je te herinneren wat er ook alweer gebeurde. En voor je kleine is het later nog leuker, als hij of zij oud genoeg is om er zelf naar terug te kijken. Herinneren van wat er precies gebeurde is dan een stuk lastiger, dus de teksten kunnen dan heel goed helpen.
En wil je het fotoalbum de volgende keer nóg leuker maken? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk spontane foto’s maakt. Natuurlijk wil je jouw kleine af en toe even laten poseren, maar juiste de spontane momenten vertellen goed hoe jullie als gezin met elkaar zijn en wat er allemaal gebeurt.
Houd daar alvast rekening mee bij de nieuwe foto’s die je maakt, zodat je het uitzoeken jezelf de volgende keer wat makkelijker kunt maken. En je bijvoorbeeld ieder jaar een mooi fotoboek van je kind maakt, om er uiteindelijk samen doorheen te bladeren zoals jij deed met de boeken uit jouw jeugd.
Zelf een reactie schrijven