Tips en inspiratie

Beginnen met fotografie? Maak een goede start

04 januari 2021Geen reacties

Hoe ga je beginnen met fotografie? Maak in 5 stappen een goede start. En ontdek onze 7 leuke tips om er vooral veel plezier in te krijgen.

Beginnen met fotografie: heb je al dat materiaal nodig?

Beginnen met fotografie: heb je al dat materiaal nodig?

Beginnen met fotografie in 5 stappen (en met 7 tips!)

Beginnen met fotografie? Met een aantal leuke fotografie tips kun je meteen aan de slag. Misschien ben je geschrokken van termen zoals het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde. Het zijn belangrijke begrippen, al kun je prima beginnen als je daar nu nog niets vanaf weet.

Wij helpen je op weg om er goed mee te beginnen, met dat wat je in ieder geval moet weten als je wilt gaan fotograferen. Bovendien geven we je handige tips mee, zodat je jouw camera beter leert kennen en je daarmee goed kunt experimenteren.

Wat je moet weten als beginnende fotograaf

Dus je wilt beginnen met fotografie, wat moet je dan in ieder geval weten? We zetten de drie belangrijkste basisstappen voor je op een rij:

1. Kies de juiste camera

Welke camera kies je? Of welke camera heb je? Je hebt de keuze uit een compactcamera, een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. De compactcamera is het meest eenvoudig. Je hebt een lichte camera, waarvan je de lens niet kunt wisselen. Een systeemcamera is ook nog best compact, maar je kunt de lenzen wisselen. De spiegelreflexcamera is het meest uitgebreid en bied je de mogelijkheid om allerlei lenzen te gebruiken.

Tip: ga je beginnen met fotograferen? Kies een systeemcamera. Je bent dan lekker flexibel, zonder dat je meteen de grootste (en duurste) camera nodig hebt. 

2. Leer de instellingen kennen

Afhankelijk van de camera die je kiest heb je meer of minder instellingen om te leren kennen. Pak de handleiding erbij en richt je op de verschillende standen van de camera. Je kunt fotograferen op ‘Automatisch’ maar het is veel leuker om de andere standen te leren kennen. Begin met bijvoorbeeld P, A (Av) en S (Tv). De camera doet dan een deel van het werk. De M-stand staat voor handmatige instellingen, die je later onder de knie kunt krijgen.

Tip: de standen voor landschappen, portretten en dergelijke zijn eigenlijk automatische standen, dus daar kun je niet veel van leren.

3. Ga oefenen

Ga vooral zoveel mogelijk oefenen als je wilt beginnen met fotografie. Het is de makkelijkste en belangrijkste tip. Probeer de standen uit, ervaar wat er gebeurt als je instellingen verandert en wees vooral niet bang om fouten te maken. Schiet gewoon eens 1.000 foto’s en verwijder ze weer als ze geen mooie plaatjes opleveren. Om de leuke fotografie tips in de praktijk te brengen moet je het vooral gaan doen.

Tip: verander de instellingen en maak regelmatig dezelfde foto. Zo ontdek je wat het effect daarvan is op de foto die je krijgt.

Leuke fotografie tips: diafragma / lichtopening van de lens

Leuke fotografie tips: diafragma / lichtopening van de lens

 

Basis van goede fotografie

Als je gaat beginnen met fotografie kan het geen kwaad je een beetje te verdiepen in de theorie. Wist je bijvoorbeeld dat het diafragma dat je kiest van invloed is op de foto’s die je maakt?

Het diafragma is de lichtopening van de lens. De opening bepaalt hoeveel licht je door kunt laten. Het werkt net als de pupil van je oog. ’s Nachts en in het donker is de pupil groter, terwijl je die overdag kleiner maakt om niet verblind te worden door de zon.

 

Diafragma instellen

Wil je het diafragma goed instellen als je gaat beginnen als fotograaf? Camera’s werken met ‘stops’ aan licht. De instelling die je kiest bepaalt hoeveel licht je door de lens op de sensor laat vallen. De camera die je hebt bepaalt welke instellingen je precies kunt kiezen.

  • In het beste geval kun je kiezen uit een groot diafragma (veel licht) van f/1.4 tot een klein diafragma (weinig licht) van f/32.
  • Minder geavanceerde camera’s bieden minder mogelijkheden, waardoor de variatie kleiner is.

Met het diafragma bepaal je hoeveel licht er op de sensor valt. Daarnaast bepaal je hoe groot het deel is dat de camera in focus kan brengen. Met een groot diafragma kun je het hele beeld scherp fotograferen. En wil je juist een klein deel scherpstellen, om voor de rest scherpte-diepte te creëren? Kies dan een kleiner diafragma.

Wat je moet weten over de sluitertijd

Het diafragma bepaalt de lensopening en hoeveel licht daar doorheen valt. Tegelijkertijd kun je de sluitertijd kiezen. Dit is de periode dat de sluiter open is, om er licht doorheen te laten vallen.

  • Kies je een korte sluitertijd? Er kan weinig licht naar binnen.
  • Kies je een langere sluitertijd? Dan kan er meer licht op de sensor vallen.

Gebruik een korte sluitertijd bij bewegende objecten. Zou je een langere sluitertijd kiezen? Dan krijg je beweging in de foto. En staat het onderwerp stil? Je kunt zonder problemen een langere sluitertijd gebruiken. Op die manier laat je meer licht op de sensor vallen, waardoor je ook in het donker of bij schemer beter kunt fotograferen.

Beginnen met fotografie: maak gebruik van de sluitertijd om beweging vast te leggen

Beginnen met fotografie: maak gebruik van de sluitertijd om beweging vast te leggen

In 5 stappen beginnen met fotografie

Wil je beginnen met fotografie? In 5 stappen kun je goed aan de slag:

1. Start met fotograferen: 

Weet je niet zeker of je het kan? Er is maar één manier om daar achter te komen. Ga het gewoon proberen! Maak foto’s en gebruik de bovenstaande tips om te ontdekken hoe de camera reageert.

2. Maak meerdere foto's van hetzelfde object

Schiet meerdere foto’s van steeds hetzelfde object. Verander je perspectief (de hoek waaruit je fotografeert) en bijvoorbeeld de instellingen voor het diafragma en de sluitertijd. Met meerdere foto’s kun je goed zien wat daar het effect van is.

3. Krijg de basiselementen onder de knie

Oefen met de foto’s en krijg op die manier de basiselementen onder de knie. Het gaat om de ISO-waarde, de sluitertijd en het diafragma dat je gebruikt om een foto te maken.

4. Bewerk de foto’s en laat ze afdrukken

Bewerk de foto’s die je hebt gemaakt en laat ze afdrukken. Kies software om een fotoalbum te maken, waarbij je de kans hebt om de foto’s na te bewerken en jouw stijl mee te geven.

Onze 5e en laatste tip vind je hieronder.

Nog een paar slimme tips…

En wil je beter worden als je begint met fotografie? Met deze tips krijg je het nog sneller onder de knie:

  • Laat je niet gek maken door de technische mogelijkheden: je camera kan waarschijnlijk veel meer dan je op dit moment weet. En verdiep je daar ook vooral nog niet te veel in. Laat de geavanceerde instellingen nog even voor wat ze zijn, om niet overweldigd te raken.
  • Ga met een ervaren fotograaf op pad: Ken je een fotograaf met meer ervaring? Ga eens samen op pad en bekijk wat de ander doet. Waar kijkt hij of zij naar, hoe kiest de fotograaf de instellingen en wat levert dat op in de foto’s die jullie maken?
  • Gevoel dat je niet verder komt? Schrijf je in voor een cursus: Kom je nog niet (veel) verder of ken je geen ervaren fotograaf? Geen zorgen, je kunt je altijd inschrijven voor een cursus. Je gaat er actief mee aan de slag, om nieuwe vaardigheden te leren en jouw camera beter te leren kennen.

Wees trots op je werk! Maak fotoalbums, print het uit of deel het met vrienden en familie

En onze beste tip? Wees vooral trots op je werk! Maak fotoalbums of print de foto’s. Deel ze met vrienden en familie, en vraag ze naar wat ze van je foto’s vinden. Kijk er ook zelf goed naar, om ervan te leren en het de volgende keer nog beter te doen.

En ben je benieuwd waar je het mooiste fotoboek maakt? Kijk eens naar onze fotoalbum test en vergelijk de aanbieders onderling. Lees ondertussen ook vast het artikel over foto's bewerken in de fotoalbum software.

Geen reacties

Zelf een reactie schrijven

Zet het vinkje